Jaké jsou druhy italských těstovin?

Čerstvé těstoviny mají dlouholetou tradici nejen v Itálii, ale i u nás. Recepty si předáváme z generace na generaci. Ještě naše babičky vyráběly těstoviny pomocí válečku a poctivé ruční práce. Dnes už máme k dispozici spoustu šikovných kuchyňských pomocníků, kteří nám pomohou s přípravou těsta. Zbyde nám tak možná více času na dobrou italskou kávu.

Také jsem se snažila vyrábět domácí těstoviny ručně a napsala jsem o tom článek (o domácích tagliatelle). Poctivá ruční výroba má sice své kouzlo, ale je to časově náročnější a celkově pracnější vyválet těsto rovnoměrně do požadované tloušťky.

ravioli-maslo-salvej-web

Video recept na domácí ravioli

Pokud se chcete podívat na video recept jak připravit domácí ravioli, tak je můžete shlédnout na mém hostování v pořadu Snídaně s Novou. 

 

Nejoblíbenější druhy čerstvých těstovin

V italské kuchyni jsou velmi oblíbené tagliatelle (správná výslovnost „taljatelle“). Jsou to placaté nudle, široké bývají okolo 6-7 mm. Bývají typické hlavně pro severní a střední Itálii a jejich původ sahá až do 15.století. Název je odvozen od italského slova „tagliare“ neboli krájet. Rozhodně je vyzkoušejte v kombinaci s masovým ragú.  Je to originální boloňský recept, který je často zaměňován za boloňské špagety (které ve skutečnosti v Itálii neexistují).

domácí tagliatelle

Mezi oblíbené čerstvé těstoviny patří i lasagne. Snad nejznámější zapečené italské těstoviny. Nejznámější kombinaci bývají s ragú, ale skvělé jsou také s bešamelem, salsicciou, bílým lanýžem. Pro vegetariány jsou skvělým receptem zeleninové nebo se špenátem. Lasagne byli oblíbené mimo jiné také již ve starověkém Řecku i Římě.

Doma si snadno připravíme i ravioli. Strojek nám samozřejmě výroby velmi zjednoduší. Stačí nám základní těsto na lasagne a vykrájet jej do potřebných čtverců. Přečtěte si také článek s receptem na domácí ravioli s ricottou a špenátem. Náplň může i s masem.

plněné ravioli

Další z řady dlouhých těstoviny jsou tagliolini. Jsou tenčí (jejich průměr je okolo 2-3 mm, někdy i 1,2 mm). Některé strojky na mívají nástavce, které práci s těstem velmi usnadní a nemusíte potom každý kousek těsta krájet na tenké proužky. Taglioni můžeme dávat i do polévky.

Fettuccine nám mohou připomínat tagliatelle, jsou trochu drobnější. Jejich šířka se udává okolo 3-5 mm.

domácí fettuccine

Pappardelle jsou širší než tagliatelle. Ideálně větší než 1cm.

Toto byly asi nejznámější druhy těstovin. Příště si představíme další druhy.

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení