Jaké jsou druhy italských těstovin?

Čerstvé těstoviny mají dlouholetou tradici nejen v Itálii, ale i u nás. Recepty si předáváme z generace na generaci. Ještě naše babičky vyráběly těstoviny pomocí válečku a poctivé ruční práce. Dnes už máme k dispozici spoustu šikovných kuchyňských pomocníků, kteří nám pomohou s přípravou těsta. Zbyde nám tak možná více času na dobrou italskou kávu.

Také jsem se snažila vyrábět domácí těstoviny ručně a napsala jsem o tom článek (o domácích tagliatelle). Poctivá ruční výroba má sice své kouzlo, ale je to časově náročnější a celkově pracnější vyválet těsto rovnoměrně do požadované tloušťky.

ravioli-maslo-salvej-web

Video recept na domácí ravioli

Pokud se chcete podívat na video recept jak připravit domácí ravioli, tak je můžete shlédnout na mém hostování v pořadu Snídaně s Novou. 

 

Nejoblíbenější druhy čerstvých těstovin

V italské kuchyni jsou velmi oblíbené tagliatelle (správná výslovnost „taljatelle“). Jsou to placaté nudle, široké bývají okolo 6-7 mm. Bývají typické hlavně pro severní a střední Itálii a jejich původ sahá až do 15.století. Název je odvozen od italského slova „tagliare“ neboli krájet. Rozhodně je vyzkoušejte v kombinaci s masovým ragú.  Je to originální boloňský recept, který je často zaměňován za boloňské špagety (které ve skutečnosti v Itálii neexistují).

domácí tagliatelle

Mezi oblíbené čerstvé těstoviny patří i lasagne. Snad nejznámější zapečené italské těstoviny. Nejznámější kombinaci bývají s ragú, ale skvělé jsou také s bešamelem, salsicciou, bílým lanýžem. Pro vegetariány jsou skvělým receptem zeleninové nebo se špenátem. Lasagne byli oblíbené mimo jiné také již ve starověkém Řecku i Římě.

Doma si snadno připravíme i ravioli. Strojek nám samozřejmě výroby velmi zjednoduší. Stačí nám základní těsto na lasagne a vykrájet jej do potřebných čtverců. Přečtěte si také článek s receptem na domácí ravioli s ricottou a špenátem. Náplň může i s masem.

plněné ravioli

Další z řady dlouhých těstoviny jsou tagliolini. Jsou tenčí (jejich průměr je okolo 2-3 mm, někdy i 1,2 mm). Některé strojky na mívají nástavce, které práci s těstem velmi usnadní a nemusíte potom každý kousek těsta krájet na tenké proužky. Taglioni můžeme dávat i do polévky.

Fettuccine nám mohou připomínat tagliatelle, jsou trochu drobnější. Jejich šířka se udává okolo 3-5 mm.

domácí fettuccine

Pappardelle jsou širší než tagliatelle. Ideálně větší než 1cm.

Toto byly asi nejznámější druhy těstovin. Příště si představíme další druhy.

Zpět do obchodu