Můžete použít kupované těstoviny např. conchiglioni, tortiglioni, penne nebo dětmi oblíbené farfalle. Hodí se na něj také domácí tagliatelle, které můžete připravit dle našeho receptu s moukou semolinou a italskou moukou 00. Tyto mouky najdete přímo na našem e-shopu.
Velmi krásně se k receptu hodí nasekané vlašské ořechy, které můžeme také opražit předem na pánvi, aby lehce změkly.
Někteří Italové do receptu přidávají jako základ cibuli či česnek. Můžete vyzkoušet obě varianty.
Další recepty můžete najít na našem blogu I Love Italy.
Ingredience (pro 2 osoby):
- 200g italské těstoviny conchiglioni (nebo jiný druh)
- 1 menší kostka másla (nebo 2 lžíce olivového oleje)
- čerstvé houby (hřiby, růžovky, žampiony)
- hrst nasekaných vlašských ořechů
- 100ml smetany na vaření
- 1 balení sýra Gorgonzola (dolce nebo piccante)
- 1 hrst parmazánu (+ něco na posypání na závěr)
- čerstvá petržel (není nutné)
- sůl a pepř
- 1 menší cibule (nebo stroužek česneku) – není nutné
Dáme vařit vodu na těstoviny, jakmile začne vřít, osolíme ji hrubou mořskou solí a přidáme těstoviny. Mezitím na pánvi rozpustíme máslo, přidáme cibuli. Jakmile zezlátne, přidáme houby a podusíme. Následně přidáme gorgonzolu a smetanu – průběžně mícháme. Těstoviny uvařené al dente scedíme a přidáme na pánev do krémové omáčky. Posypeme parmezánem a promícháme. Přidáme ořechy a ochutíme pepřem.
Podáváme posypané parmezánem a čerstvou petrželkou.